Десетки жалби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповедта

...
Десетки жалби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповедта
Коментари Харесай

Десетки жалби в съда срещу заповедта за задължително носене на маски

Десетки тъжби са постъпили във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за наложително носене на маска на закрити и открити публични места, под опасност от 5000 лв. санкция, заяви правният сайт  " Лекс "  след инспекция.

Една от тях е от юрист Николай Хаджигенов. Той разгласи в персоналния си блог, че заповедта е издадена в жестоко нарушаване на закона, защото основава обвързване на всички българи да си купят маски и да ги носят непрекъснато под опасност от санкции, а в това време страната не ги обезпечава.

Юристът припомня, че съгласно член 63 ал.4 от Закона за здравето  " държавните и общинските органи създават нужните условия за осъществяване на ограниченията по алинея 1, а средствата за реализирането им се обезпечават от държавния бюджет, надлежно от общинските бюджети. "

" Държавата не е основала нужните условия за осъществяване на процесната заповед, трансформирайки я в инструмент за репресии против българските жители. Ерго, сходна мярка няма по какъв начин да отбрани живота и здравето на жителите, съставлява въпиюща корист с право и жестоко нарушава правата на жителите ", написа още в жалбата си Хаджигенов.

Той упорства Върховен административен съд да спре и предварителното осъществяване на заповедта до окончателното изговаряне, както и да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, при която епидемиолог, вирусолог и експерт по защитни средства да изяснят кои маски са ефикасни против ковид и дали въобще той може да бъде спрян с маска. 

Тази заран, след надигналото се публично неодобрение, че в аптеките няма задоволително маски, от Националния действен щаб оповестиха, че ще има гратисен период - до 0:00 часа в събота, с цел да имат време хората да се снабдят. Оттам настояха, че има обезпечени защитни средства, само че очевидно не било всеобщо на всички места.

В същото време обаче зам.-шефът на " Охранителна полиция " Тони Тодоров сподели пред bTV, че взаимни отстъпки няма да има и полицията ще глобява от през днешния ден.

" Не би трябвало да приказваме за демонстрация на някаква приемливост от страна на полицейските чиновници за неспазване на ограниченията от страна на жителите. Налагането на тези наказания е просто неотложно и наложително. Заявяваме изрично, че няма да вършим компромис с никой ", съобщи той.

Ген. Венцислав Мутафчийски пък акцентира, че следва районните здравни инспекции и Министерство на вътрешните работи да детайлизират къде тъкмо ще е наложително да се върви с маска, само че посочи че това сигурно включва магазини, аптеки, лечебни заведения, банки, превоз, здания на администрацията, всички институции и места, където няма следен достъп.

Шефът на щаба призна, че данните за изгодата от носенето на маски от здрави хора, изключително в случай че не са с най-висока отбрана, са противоречиви и не се предлагат от Световната здравна организация.

" Противоречиви са данните за използването на маски, болните наложително би трябвало да носят маски, а за здравите са напълно спорни, не се предлага от СЗО. Не измисляме неща, които не са в резултат на положителни практики, а главните ни източници, с цел да постановяваме ограничения, това са Китай, Южна Корея, Израел и огромните страни ", сподели обаче Мутафчийски и посочи, че от през вчерашния ден същата мярка за маските е наложена в Израел и Австрия.

Предложението за тази мярка е пристигнала точно от него, въпреки самичък преди дни персонално сподели, че маските основават подправено утешение на хората, че вършат нещо за себе си.

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
НАПИШИ КОМЕНТАР